Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? Met subsidies kun je vaak duizenden euro’s besparen op de prijs van je duurzame maatregelen. In sommige gevallen kun je zelfs helemaal gratis je huis verduurzamen! Helaas is het aanvragen van deze subsidies vaak erg ingewikkeld. In deze blog vertellen we je daarom meer over de mogelijke subsidies en hoe je deze kunt aanvragen.
Landelijke subsidies voor verduurzaming van je woning
De Rijksoverheid heeft een subsidie voor woningeigenaren die investeren in duurzame maatregelen. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op het warmtenet, elektrische kookvoorziening, en verschillende isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie of vloerisolatie.
Of je in aanmerking komt voor de ISDE subsidie is afhankelijk van de maatregel(en) die je treft. Iedere maatregel heeft zijn eigen voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een minimale oppervlakte van spouwmuurisolatie of isolerend glas. Wat deze voorwaarden voor iedere maatregel zijn vind je op de website van de RVO. De landelijke ISDE subsidie mag je combineren met een lokale subsidie van je provincie of gemeente.
Lokale subsidies voor verduurzaming van je woning
Vaak is er naast landelijke subsidie ook lokaal subsidie mogelijk voor verduurzamende maatregelen. Provincies en gemeenten hebben hiervoor eigen regelingen. Wil je weten of jouw provincie of gemeente subsidie geeft op het verduurzamen van je huis? Je kunt dit op de website van jouw gemeente of provincie terugvinden.
Geld lenen voor verduurzamen van je woning
Zelfs met subsidie moet je vaak de kosten voor het verduurzamen van je huis eerst zelf voorschieten. Dit is niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig zijn hiervoor speciale leningen beschikbaar. Een aanbieder van een lening voor verduurzamende maatregelen is het Nationaal Warmtefonds. Voor iedereen is via het Nationaal Warmtefonds een lening van €5.000 beschikbaar voor verduurzamende maatregelen. De eerste 5 jaar is je lening rente- en aflossingsvrij. Na deze periode hoef je alleen af te lossen als je het kunt betalen.
Er zijn een paar uitzonderingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet in aanmerking komt voor deze lening. Bijvoorbeeld omdat je in de schuldsanering zit of omdat je een BKR registratie hebt.
Gebruik je onze rekentool voor het aanvragen van je verduurzamende maatregelen? Dan kun je ook deze lening via onze tool aanvragen.
Hoe vraag ik subsidie aan voor het verduurzamen van mijn woning?
Het aanvragen van een subsidie voor het verduurzamen van je woning is voor veel mensen een ingewikkeld proces. Sommige subsidies moet je voor de start van de werkzaamheden aanvragen, bij andere kan het aanvragen ook achteraf. Ook heeft iedere subsidie zijn eigen spelregels die bepalen of je in aanmerking komt voor de subsidie.
Omdat het uitzoeken van de beschikbare subsidies en het aanvragen hiervan vaak erg ingewikkeld is, zijn er tools die je hierbij kunnen helpen. Als je de bespaartool van Bespaargroen doorloopt weet je precies op welke subsidies je recht hebt. Zo loop je geen voordeel mis. Je ziet direct hoe hoog de investering is voor je besparende maatregelen en hoe lang het duurt voordat je deze hebt terugverdient. Ook zie je welk deel van dit bedrag je uit subsidies kunt halen.
Hoe begin je met verduurzamen van je woning?
Nu je op de hoogte bent van de mogelijke subsidies voor het verduurzamen van je huis wil je er vast en zeker mee aan de slag! Maar hoe weet je welke besparende maatregelen het beste passen bij jouw woonsituatie? Met onze tool kom je er in een handomdraai achter. Vul je adresgegevens in en beantwoord een aantal vragen over je woning. Op basis van deze informatie kunnen we bepalen welke besparende maatregelen het meeste opleveren voor jouw woning. Je kunt zelfs direct na het invullen offertes aanvragen bij installateurs in de buurt.