Hoe werkt het prijsplafond?

  • Gepubliceerd
  • 3 minuten gelezen

Hoe werkt het prijsplafond?

Het prijsplafond is per januari 2023 ingevoerd door de Nederlandse overheid om de constante stijging van de energierekening tegen te gaan. Maar hoe werkt het prijsplafond eigenlijk? En wat betekent het voor jou? In deze blog beantwoorden we deze vragen en vertellen we je wat je kunt doen om onder het prijsplafond voor stroom en gas te blijven.

 

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is een grens die zorgt dat mensen niet meer dan een maximale prijs betalen voor het gebruik van stroom, gas en stadsverwarming. Dit prijsplafond is ingesteld omdat de prijzen voor stroom en gas in de afgelopen periode extreem had zijn gestegen. Veel mensen zagen de kosten voor energie zo ver stijgen dat ze de kosten (bijna) niet meer konden dragen. Dankzij het prijsplafond krijgen veel huishoudens korting op hun energierekening.

Het prijsplafond is vastgesteld op een jaarverbruik van 1.200 kuub gas, en 2.900 kWh stroom. Zo lang je onder dit verbruik blijft betaal je maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Als je boven dit verbruik uit komt betaal je het bedrag dat vastgesteld is in je energiecontract.

Omdat voor veel mensen hun energiecontract ergens in de loop van het jaar afloopt is het maximale verbruik opgedeeld in twee delen. Het eerste deel voor de jaarlijkse energierekening, het tweede deel na de jaarlijkse energierekening. Omdat je verbruik in de winter anders is dan in de zomer kan het verbruiksplafond voorafgaand aan de jaarlijkse rekening dus anders zijn dan verbruiksplafond daarna. Hoeveel dit verbruik is hangt af van het moment waarop jij je jaarlijkse afrekening krijgt. Op de website van de Rijksoverheid is hiervan een actueel overzicht te vinden.

Blijf je een maand ruim onder het plafond, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat? Dan kun je dit onbenutte verbruik niet verrekenen met een latere periode waarin je verbruik hoger is (zoals in de winter) na de afloop van je jaarrekening.

 

Wat betekent het prijsplafond voor mij?

Best ingewikkeld, al die regels voor dat prijsplafond. Maar wat betekent het nu voor jouw situatie? Jouw energieleverancier past jouw voorschot aan op basis van je geschatte verbruik en het verbruiksplafond. Het is wel verstandig om zelf goed in de gaten te houden of het voorschot wat je betaalt nog klopt. Dit kun je doen door je verbruik bij te houden in de app van je energieleverancier als een slimme meter hebt.

Heb je nog een analoge meter? Noteer dan in ieder geval maandelijks je meterstanden. Gaat je verbruik erg veel omlaag of omhoog? Ga dan in gesprek met je energieleverancier. Zij kunnen je advies geven over je huidige voorschot en of dit nog in lijn is met je verbruik.

 

Hoe blijf ik onder het prijsplafond?

Door minder stroom en gas te verbruiken kun je onder het verbruik van het prijsplafond blijven wat de overheid heeft ingesteld. Soms kan dit best lastig zijn, omdat je huis bijvoorbeeld slecht geïsoleerd is. Door verschillende maatregelen te nemen kun je je huis beter isoleren en kun je je stroom- en gasverbruik verminderen. Ben je benieuwd wat de beste manieren zijn om jouw huis te verduurzamen? Met de bespaartool van Bespaargroen reken je direct uit wat de beste besparingen zijn voor jouw woning. Ook zie je direct hoe lang het duurt om je investering terug te verdienen en of je in aanmerking komt voor subsidie.

Geef een reactie