Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen na 2023?

  • Gepubliceerd
  • 3 minuten gelezen

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen na 2023?

Woningeigenaren met zonnepanelen kunnen profiteren van de salderingsregeling. Dit betekent dat je de stroom die terug levert aan het energienet kunt wegstrepen tegen de energie die je afneemt van je energieleverancier. Deze regeling maakt het installeren van zonnepanelen erg aantrekkelijk. Na 2023 komt er verandering in deze regeling. De salderingsregeling wordt afgebouwd en vervangen door een andere regeling. In deze blog vertellen we je alles over de huidige regeling en wat de veranderingen in de salderingsregeling betekenen.

 

Hoe werkt de salderingsregeling nu?

Met de salderingsregeling mag je het overschot aan stroom dat je opwekt wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt op het moment dat je zelf niet genoeg opwekt. Dit is gunstig voor je energierekening, want op momenten dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je zelf verbruikt kun je dit terugleveren. Op momenten dat je zonnepanelen niet genoeg stroom leveren om je verbruik te dekken kun je de stroom die je terug levert op de momenten met een overschot hiertegen wegstrepen. Aan het einde van het jaar wordt gekeken naar je verbruik, en hoeveel je terug geleverd hebt. De stroom die je terug geleverd hebt kun je wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je hebt verbruikt. Je ontvangt hiervoor hetzelfde tarief als vastgelegd is in je energiecontract. Wek je nog meer stroom op dan je zelf hebt verbruikt na het salderen van de teruggeleverde stroom? Dan ontvang je voor de extra stroom die je levert aan het energienet een terugleververgoeding.

 

Hoe werkt de afbouw van de salderingsregeling?

De salderingsregeling is in het leven geroepen om het nemen van zonnepanalen aantrekkelijk te maken voor woningeigenaren. Vanaf 2023 zou de regeling geleidelijk afgebouwd worden. Over het afbouwen van de salderingsregeling is veel politieke discussie geweest. Hierdoor heeft het kabinet besloten om de startdatum van de afbouw met 2 jaar uit te stellen, naar 2025.

 

Het gevolg van dit besluit is dat de eerste stap van het afbouwen van de regeling erg groot is. Vanaf januari 2025 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd. In het eerste jaar zal deze afbouw 36% zijn. Tot en met 2024 mag je dus alle stroom die je opwekt salderen. Hierna bouwt dit jaarlijks af. In tabel is te zien hoeveel procent van je opgewekte stroom je jaarlijks mag salderen:

  2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Afbouw in % 100% 100% 64% 64% 55% 46% 37% 28% 0%

 

 

Waarom zonnepanelen ook met de afbouw van de salderingsregeling interessant blijven

De salderingsregeling bouwt af, maar toch blijft de investering in zonnepanelen interessant. Voor eigenaren van zonnepanelen wordt het belangrijk om de opgewekte stroom zelf op te maken. Door over te stappen op duurzame alternatieven zoals elektrisch rijden of koken op inductie in plaats van gas kun je je gasverbruik terugbrengen, en meer stroom verbruiken die je zelf opwekt. Ook kun je investeren in een accu, om zo zelf opgewekte stroom te kunnen opslaan en deze op momenten dat je zelf minder opwekt te verbruiken.

En een extra voordeel? Over het verbruik van de door jou zelf opgewekte stroom betaal je geen energiebelasting!

 

Weten of zonnepanelen voor jou interessant zijn?

Kom er achter met onze bespaarcheck! Vul je postcode en huisnummer in en onze tool laadt direct gegevens van jouw huis. Vul verdere info over je woonsituatie en verbruik aan en onze tool berekent welke verduurzamende maatregelen het beste zijn voor jouw woning.

Geef een reactie