Energie besparen: 8 tips

  • Gepubliceerd
  • 4 minuten gelezen

Energie besparen: 8 tips

De energiekosten blijven stijgen en het is belangrijk om manieren te vinden om geld te besparen op je energierekening. Vaak vinden we het lastig om te bepalen waar we kunnen beginnen met besparen. Daarom geven we in deze blog 8 tips. De eerste 5 tips gaan over direct besparen. Dingen die je nu kunt doen om de energierekening direct te verlagen. De laatste 3 tips gaan over energie besparen op de lange termijn. Voor deze tips is iets meer inspanning nodig, maar uiteindelijk is je besparing ook vele malen groter. Lees snel verder en start ook met besparen!

Direct energie besparen: 5 tips

Het liefst willen we direct aan de slag met het besparen op onze energierekening. En dat kan! Met deze 5 tips kun je zonder investering direct aan de slag. Een mooi begin voor een duurzamer huis.

Bespaartip #1

Zet je thermostaat iets lager

Het aanpassen van je thermostaat is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om geld te besparen op je energierekening. Door je thermostaat overdag op maximaal 19 graden en ’s nachts op maximaal 15 graden te zetten gebruik je veel minder gas. Wil je nog meer besparen? Installeer dan een slimme thermostaat. Hiermee kun je programma’s instellen waarmee de thermostaat vanzelf aan en uit gaat op door jou aangegeven tijden. Ook kun je hem op afstand uit of aan zetten als je dat een keer vergeten bent.

 

Bespaartip #2

Doe je was op lage temperatuur

De meeste wasjes die je draait kun je goed op een lage temperatuur draaien. Veel wasmachines hebben ook een eco-stand. Met deze stand word je was helemaal goed schoon, en bespaar je water en energie.

 

Bespaartip #3

Vervang lampen door energiezuinige LED-verlichting

Energiezuinige verlichting is een geweldige manier om je energierekening te verlagen. Ledlampen zijn efficiënter dan traditionele lampen en gaan langer mee, wat na verloop van tijd aanzienlijke besparing oplevert.

 

Bespaartip #4

Probeer korter te douchen

Heerlijk, lekker lang en warm douchen op een koude dag. Helaas zie je dit snel terug op je energierekening. Het is daarom slim om je douchebeurt te verkorten tot maximaal 4 minuten. Hiermee bespaar je een hoop water en een hoop gas.

 

Bespaartip #5

Profiteer van energiebesparende programma’s

Veel nutsbedrijven bieden energiebesparende programma’s aan om het energieverbruik te verminderen. Deze programma’s kunnen bestaan uit kortingen voor energiezuinige apparaten, kortingen op energiezuinige verlichting en meer. Bekijk op de website van jouw energieaanbieder wat voor voordelen zij bieden voor energiebesparende maatregelen.

 

 

Op de lange termijn energie besparen: 3 tips

De bovenstaande tips om energie te besparen kun je direct uitvoeren. Maar om écht een grote impact te maken op je energierekening kun je ook je huis beter isoleren. Deze maatregelen kosten in eerste instantie vaak meer tijd en geld, maar leveren op de langere termijn ook meer besparing op.

 

Bespaartip #6

Vervang oude ramen en deuren

Oude ramen en deuren kunnen een grote energielek voor je huis zijn. Kieren laten veel warmte wegvloeien uit je huis en oud glas zorgt ervoor dat je huis in de zomer sneller warm wordt. Door enkel glas of oud dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas houdt je huis veel meer warmte vast. Tijdens warme zomerdagen blijft je huis daarentegen een stuk koeler. Op het vervangen van oude ramen en deuren kun je vaak subsidie krijgen!

 

Bespaartip #7

Isoleer je dak en spouwmuren

Net als met oude ramen en deuren kunnen de muren en het dak van je huis een grote energielek zijn. Het aanbrengen van dakisolatie en spouwmuur isolatie zorgt dat de warmte in de winter binnen blijft, en dat je huis in de zomer koeler blijft. Ook voor deze soorten isolatie kun je subsidie krijgen.

 

Bespaartip #8

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Door te kiezen voor zonnepanelen kun je voor je stroomverbruik volledig zelfvoorzienend worden. De investering in zonnepanelen is vaak erg aantrekkelijk omdat je als particulier de BTW terug kunt vragen en ook nog eens in aanmerking komt voor subsidie.

 

 

Hoe ga jij energie besparen?

Door deze tips te volgen kun je veel geld besparen op je energierekening en ook nog eens je impact op het milieu verminderen. Wil je weten welke besparende maatregelen voor jouw woning het meest relevant zijn? Met onze bespaartool vertellen we je in 3 minuten wat de beste verduurzamende maatregelen voor jouw woning zijn. Ook zie je direct hoeveel deze investering zou kosten en hoelang het duurt om dit bedrag terug te verdienen. Wist je dat je voor deze verduurzamende maatregelen vaak in aanmerking komt voor subsidie? Ook dit zie je terug in jouw persoonlijke uitslag van onze bespaartool.

 

Geef een reactie